Může fungovat vztah na dálku?

Ahoj Sally,Před 5 měsíci jsem se seznámila s jedním mužem na internetu. Bohužel žije v zahraničí a je to cizinec. Přijel za mnou a strávili jsme spolu dva týdny. Poté jsem já byla na tři týdny u něj a všechno bylo skvělé. Nicméně on říká, že na vážný vztah ještě není připravený. Ani já nejsem ještě připravená udělat tak velký krok a odstěhovat se do cizí země. Může to fungovat? Teď plánujeme společnou dovolenou. (Míša 31)

Milá Míšo,vztahy na dálku přinášejí vždy nemalé komplikace. Jsou krásné a vyhovují zejména velmi zaneprázdněným lidem, ale faktem zůstává, že to jsou jen jakési polovztahy. Problém je v tom, že dokud spolu partneři nemohou trávit dostatek reálného času, aby se poznali i v těch horších situacích (na Skype nepoznáš, že je tvůj miláček lenoch, škrt, počítačový maniak, má dluhy, zapomněl se rozvést a je neúnosný bordelář), jen těžko si můžeš být jistá, že takového člověka sneseš po svém boku.

Hraje proti vám čas. Zatímco při reálném chození bys byla schopná někoho takového odhalit za týden, tady se ti to prostě nepodaří. Co tě poté může mrzet je ztracený čas. Navíc ve vztahu na dálku je potřeba hodně důvěry v druhého a pochopení. Žárlivost už překazila nejeden takový vztah a málokdo to dokáže ustát. Jestli to může vyjít? Ano i ne. Znám pár, který se seznámil na internetu a po roce dopisování se sešel a pak už plánoval svatbu. Dnes jsou stále spolu a mají děti. Znám ale i případy, které dopadly neslavně a pro oba, hlavně pro ženy to byla naprostá ztráta času. Píšeš, že tvůj milý není připravený na vážný vztah? Co tedy na té seznamce hledal?

Obávám se, že situace, která je mezi vámi nyní mu zcela vyhovuje. Jsi kamarádka, která mu bude dělat parťáka na cestách a bude k dispozici, když bude mít „cestu kolem“. Pokud je vám spolu dobře, tak není co řešit, ale rozhodně bych se na tohoto muže neupínala a dál bych byla otevřená dalším příležitostem. Osobně bych ti doporučila randit s muži ve tvém okolí. Jen mezi nimi můžeš najít partnera, který s tebou stráví víkend, obejme tě, bude s tebou večer u filmu chroupat křupky, pomůže ti něco opravit nebo ti poskytne rameno, na kterém se můžeš vyplakat. Tohle ti zkrátka ani ta nejlepší technologie neumožní.